joi, 15 noiembrie 2012

Ce stim despre somn dulce somn?

Știm că somnul este absolut esențial pentru activitățile noastre din timpul zilei, însă oamenii de știință nu au reușit să descifreze în întregime procesul somnului și misterele acestuia.
În timpul somnului creierul eliberează mai mulți hormoni importanți, celulele din creier sunt reparate, iar amintirile pe care le-ai format în timpul zilei sunt stocate unde trebuie.
De asemenea în funcție de vârstă oamenii au nevoie de un anumit număr de ore de somn:
  • Nou-născuții de 16 ore pe zi;
  • Copii între 3 și 12 ani de 10 ore de somn;
  • Adolescenții între 13 și 18 ani de 10 ore;
  • Între 19 și 55 ani ai nevoie de 8 ore;
  • De la 65 de ani de 6 ore de somn pe zi.
Chiar dacă ne amintim sau nu feţele celor pe care i-am văzut, îi putem visa, creierul fiind incapabil să creeze feţe noi în timpul visului.
Oamenii care nu văd pot experimenta visatul în imagini, însă cei născuţi fără capacitatea de a vedea pot visa senzaţii sunete şi emoţii. Cei ce nu visează dezvoltă mai devreme sau mai târziu tulburări de personalitate.
Dacă te trezeşti în timpul unui episod REM (rapid eye movement sau mişcarea rapidă a ochilor), vei descoperii că nu te poţi mişca şi s-ar putea să ai surpriza neplăcută de a vedea diferite "creaturi” bântuind prin cameră. În timpul REM visăm, iar corpul este complet paralizat pentru prevenirea mişcării în concordanţă cu ceea ce visăm, trezitul în această fază te va face să confunzi realitatea cu visul.
La 5 minute după trezire uiţi 50% din vise, după 10 minute 90% din vis este uitat.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More