joi, 15 noiembrie 2012

Ai mai vazut o asemenea creatura cu atatea picioare? (video)

Desi descoperita in urma cu 80 de ani, specia Illacme plenipes, despre care s-a crezut ca a disparut, a fost redescoperita in California si pusa sub lupa. Oamenii de stiinta i-au numarat creaturii picioarele, oprindu-se la 750.

Cifra reprezinta un record chiar si pentru speciile de miriapod cunoscute, relateaza BBC. Ce face acest miriapod special, pe langa numarul neobisnuit de mare de picioare, este faptul ca este mai inrudit cu creaturi ce au trait in urma cu milioane de ani decat cu speciile din prezent, se mentioneaza intr-un raport publicat de jurnalul ZooKeys.

In mod normal, astfel de creaturi au in medie circa 60 de picioare, fiind vorba de cel mai comun miroapod, din ordinul Polydesmida. Insa reprezentantii speciei Illacme plenipes au cu mult mai multe: femelele au cate 750 de picioare, in timp ce masculii 562.

Astfel echipati, reprezentantii speciei sunt perfect adaptati traiului in subteran, la cica 10 - 15 cm adancime in sol.

In ciuda numarului mare de picioare, miriapodul nu depaseste 3 cm lungime. Se hraneste cu frunze si vegetatie intrata in stadiul de putrefactie.

Daca in urma cu milioane de ani Terra mustea de astfel de creaturi, in prezent specia este foarte prost reprezentata, fiind, practic, pe ultima suta de metri. Cele mai apropiate rude ale miriapodului gasit in San Francisco, California, traiesc in Africa de Sud. Anatomia sa retine multe caracteristici primitive.

Miriapodul mai are insa o ciudatenie: corpul sau are proprietatea de a secreta matase. Get Adobe Flash player

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More